Vind je het leuk om met kinderen te werken en werk je graag zelfstandig? Dan is gastouder zijn misschien wat voor jou! Ook als je zelf kinderen hebt en het fijn vindt om thuis met ze te kunnen zijn, maar wel wilt blijven werken, kan het gastouderschap de ideale baan voor je zijn. Wil je weten hoe je gastouder kunt worden? We leggen je het uit in de volgende 6 stappen:
Stap 1: Diploma
Als gastouder moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is het hebben van een relevant diploma. Kijk hier welke diploma’s geldig zijn om het beroep van gastouder te mogen uitoefenen. Dat zijn er best een heleboel! Heb jij geen relevant diploma maar wel een bak aan ervaring? Dan kun je bij ROC Rivor de Diplomaroute Gastouder volgen. Binnen 8 maanden heb jij het juiste diploma op zak. Heb je nog geen ervaring maar ben je wel super gemotiveerd? Dan kan je terecht bij de gastouderroute van het Deltion College. Uiteraard helpen we je graag bij je studie!
Stap 2: EHBO
Jouw beroep als gastouder brengt een grote verantwoordelijk met zich mee. Je doet natuurlijk je uiterste best om de meest optimale zorg te bieden aan andermans kinderen. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje! Daarom is het belangrijk dat je een geldig certificaat EHBO voor kinderen hebt. Heb je die nog niet? Via Mare krijg je 15% korting op een EHBO cursus van LIVIS. Heb jij ook nog een aanvullende ziektekosten verzekering? Dan is de kans groot dat jouw verzekeraar een deel of alles vergoedt.
Stap 3: VOG en PRK
Alle volwassenen die wonen, werken of regelmatig aanwezig zijn op een kinderopvanglocatie, moeten geregistreerd staan in het Personenregister Kinderopvang (PRK). Om je daarin te kunnen registreren heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig die niet ouder is dan 2 maanden. Via Mare kunnen jij en je volwassen huisgenoten een VOG digitaal aanvragen. Bovendien vergoeden wij de kosten! Zodra de VOG op je deurmat ligt, kun je je online registreren in het PRK.
Stap 4: Risico-inventarisatie
Tijd om je opvanglocatie onder de loep te nemen! Of dit nu je eigen woning is of de woning van het vraaggezin, we gaan eens goed na hoe veilig en schoon het is. Daarvoor komt jouw eigen contactpersoon van Mare bij je op bezoek. Samen nemen jullie een hele lijst met risico-punten door. Denk bijvoorbeeld aan trapbeveiliging, rookmelders of waar jij je scherpe messen bewaart. Dingen die nog moeten gebeuren, worden op een actieplan gezet. De risico-inventarisatie vormt zo jouw persoonlijke plan van aanpak!
Stap 5: De gastoudermap
Als gastouder moet je een aantal documenten altijd binnen handbereik hebben. Je kan ervoor kiezen om deze documenten uit te printen en overzichtelijk in een map te doen. Je kan er ook voor kiezen om in te loggen in jouw persoonlijke account van Mare. Daar vind je ook alle benodigde documenten. Zorg er dan wel voor dat je alles makkelijk weet te vinden. Lees vervolgens alle documenten aandachtig door. Zijn er onduidelijkheden? Dan staat jouw contactpersoon van Mare voor je klaar!
Stap 6: Registratie in het LRK
Nu gaan we ervoor zorgen dat je geregistreerd wordt in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit gaat via jouw gemeente en jouw regionale GGD. De toezichthouder van de GGD komt bij jou langs en bekijkt de locatie goed, controleert je papieren en stelt je vragen over de documenten uit de gastoudermap. Wanneer alles in orde is, zal de gemeente je opnemen in het LRK en je een nummer geven. Met dit nummer kunnen de ouders hun kinderopvangtoeslag aanvragen.
Goed om te weten!
Als gastouder kun je kinderen in je eigen huis opvangen, of werken bij een gezin aan huis. Opvang bij het gezin aan huis valt meestal onder de Regeling Dienstverlening aan Huis. Lees hier meer over de Regeling dienstverlening aan huis.
Gastouders mogen maximaal 6 kinderen opvangen, waarvan 5 van onder de 4 jaar, 4 van onder de 2 jaar en 2 van onder de 1 jaar (eigen kinderen van onder de 10 worden ook meegerekend). Let er ook op dat vriendjes of vriendinnetjes van je eigen kinderen of de gastkinderen die komen spelen, ook mee tellen tot en met 12 jaar.