Bekijk profiel
Algemene gegevens
Naam (gastouderopvang): | Gastouderopvang Stap voor Stap |
Volledige voor- en achternaam | Sandra van Wijngaarden |
Ik ben een ... ? | Gastouder |
Ik vang op/wil opvangen * | |
Ik ben op zoek naar gastkinderen/een vraaggezin * | |
Vertel iets over jezelf | Ik ben Sandra van Wijngaarden. Samen met mijn dochter woon ik aan de Strijplaan in Rijswijk.
Een groot deel van m’n leven werk ik al met kinderen. Ik heb 16 jaar als groepsleerkracht in het basisonderwijs gewerkt (groep 1 t/m 8) en 2 jaar als docent Nederlands en mentor van een brugklas in het voortgezet onderwijs.
Toen kwam de mogelijkheid voorbij om een eigen onderneming te starten op franchisebasis. Ik vond het wel een uitdaging om als zelfstandig ondernemer een bedrijf op te bouwen. Het eerste jaar deed ik dat nog in combinatie met mijn baan in het onderwijs. Mijn bedrijf groeide goed, maar ik was veel administratief bezig en ik begon de omgang met kinderen te missen. Het ondernemerschap en het werken vanuit huis beviel mij wel uitstekend. Daarom heb ik besloten om zelf kindjes te gaan opvangen, als gastouder bij mijzelf thuis.
“Gastouderopvang Stap voor Stap” is gestart vanaf 1 januari 2022. Ik sta ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Hierdoor hebben ouders die hun kindje bij mij in de opvang hebben recht op kinderopvangtoeslag.
Ik ben volledig gecertificeerd. Ik heb o.a. een PABO-diploma (leerkracht basisonderwijs) en een Kinder-EHBO certificaat.
Ik woon in een eengezinswoning met een zeer ruime tuin in een rustige, kindvriendelijke buurt. In de tuin wonen twee schattige konijntjes: Flip en Floortje. Zij mogen regelmatig loslopen in de tuin. Ze doen dan allemaal grappige en soms ook stoute dingen. Verder woont ons micro-varkentje ook in onze tuin. Zijn naam is Koen en hij heeft z’n eigen huisje met een eigen uitloopje. Hij loopt niet (meer) los in de tuin. De kinderen kunnen hem wel zien, maar ze komen verder niet met hem in contact. Ze mogen wel helpen met het voeren van de dieren en met eventuele andere klusjes, als ze dat leuk vinden. Waarschuwing: Koen smakt nogal tijdens het eten. Niet zo netjes natuurlijk;)
De opvang vindt plaats op de begane grond. De kinderen komen alleen boven om te slapen.
Op de eerste verdieping is een aparte, ruime slaapruimte aanwezig, waar de kinderen kunnen slapen in houten ledikantjes. Mocht het nodig zijn, dan kunnen kindjes ook (tijdelijk) in een aparte ruimte worden gelegd, zodat iedereen rustig kan slapen.
Ieder kind heeft z’n eigen beddengoed dat regelmatig wordt gewassen. Verder wordt alles natuurlijk goed schoon gehouden.
De dag heeft een vaste structuur, met vaste momenten voor spelen, het eten van fruit, lunch, tussendoortje en er zijn natuurlijk ook rustmomenten voor de kinderen die daar behoefte aan hebben. Natuurlijk houden we er rekening mee dat baby’s vaak nog geen vast dagritme hebben.
Ik doe m’n best om kinderen een afwisselende, gevarieerde dag te bieden.
Er is ruim voldoende ontwikkelingsmateriaal aanwezig voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Het spelmateriaal is van een goede kwaliteit, vaak van hout, zonder al te veel lichtjes, elektronische geluiden, toeters en bellen. Natuurlijk hebben we wel muziekinstrumentjes, waarop de kinderen zich kunnen uitleven.
Ik zorg dat er voldoende uitdaging is voor ieder kind en wissel het speelgoed af, niet te veel tegelijk en steeds weer iets anders. Als we hebben gespeeld, ruimen we dat (samen) weer op.
We doen veel samen en er zijn natuurlijk ook momenten waarop de kinderen zelf spelen. Ik vind het heerlijk om prentenboeken voor te lezen, maar ook om “voorgelezen” te worden door de kinderen. Ook bewegen we op muziek en zingen we liedjes. Natuurlijk knutselen we ook.
In de ruime tuin kunnen de kinderen heerlijk spelen. In de zomer is er naast zon ook voldoende schaduw in de tuin. Er is een stuk gras, een leuk speelhuisje, een glijbaantje, een waterbaan, een waterkasteel (om zelf te bouwen), en natuurlijk ook (loop)fietsjes, een kruiwagentje, een tractor, ballen, etc.
Het voordeel van zo’n klein groepje kinderen is dat je er fijn samen op uit kunt. Natuurlijk staat de veiligheid voorop. Oók bij uitstapjes. Ik heb een kinderwagen waar 4 kinderen tegelijk in kunnen. Er zijn verschillende (omheinde) speeltuinen in de directe omgeving, waarvan sommige ook met zand. Ook is er een kinderboerderij op loopafstand. Verder is er een park in de buurt, waar we ’s zomers kunnen picknicken. Daar kunnen we ook lekker struinen, op zoek naar blaadjes en andere dingen die je kunt vinden in de natuur.
De kinderen zullen ook kennismaken met Jaap. Dat is een aap die bij mij thuis woont. Hij is heel enthousiast en nieuwsgierig. Hij vindt het fijn om overal aan mee te mogen doen, samen met de kinderen. (Vooral als we iets lekkers gaan bakken staat hij vooraan.) Jaap en de kinderen leren veel van elkaar. Daar wordt hij best moe van dus hij slaapt één of twee keer per dag. Hij heeft ook een eigen bedje in de slaapruimte. Jaap hoopt stiekem dat hij af en toe een keer wordt uitgenodigd om een nachtje bij één van de kinderen thuis te mogen logeren.
De kinderen krijgen bij mij de gelegenheid om ongedwongen te experimenteren en de wereld om zich heen te verkennen. Het is fijn als kinderen makkelijk zittende kleding aan hebben die af en toe ook vies mag worden. Bij het experimenteren hoort ook dat ze fouten mogen maken, want daar kunnen ze juist van leren.
Natuurlijk vind ik het leuk en belangrijk om mijn gastkindjes te stimuleren in hun ontwikkeling. Dat is een continu proces. Alle ontwikkelingsgebieden komen (spelenderwijs) aan de orde
· Motorische ontwikkeling · Taalontwikkeling · Sociaal-emotionele ontwikkeling · Creatieve/muzikale ontwikkeling · Cognitieve ontwikkeling
Enkele voorbeelden:
Ik praat veel tegen de kinderen en met de kinderen. Ik benoem alles wat er gebeurt, wat we doen en wat we zien. We lezen (prenten)boeken, leren rijmpjes en versjes en we zingen liedjes. Op die manier stimuleer ik hun taalontwikkeling.
Met de sociaal- emotionele ontwikkeling zijn we de hele dag bezig. Voortdurend ontstaan er situaties, waarbij kinderen zullen ervaren dat niet alles (meer) alleen om hen draait, maar dat er ook andere kindjes zijn met wie je rekening moet houden. Sommige situaties zullen frustratie en emoties opgeroepen. Hierin begeleid ik de kinderen. Soms door dingen juist even te laten gebeuren en (als het nodig is) op het juiste moment in te grijpen.
Vanzelfsprekend wordt er aandacht besteed aan normen en waarden, bijvoorbeeld respect leren hebben, niet alleen voor elkaar, maar ook voor de natuur.
Stap voor stap:
Natuurlijk ontwikkelt elk kind zich in zijn of haar eigen tempo en op zijn of haar eigen manier. Ik sluit daarbij aan en probeer hen te helpen een stapje verder te komen. Maar alleen als een kind daaraan toe is.
De kinderen leren spelenderwijs. Ik breng verdieping aan in hun spel, zonder dat ze dat in de gaten hebben.
Een voorwaarde om te kunnen leren is dat kinderen zich veilig voelen. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen, zich vertrouwd voelen en zich begrepen voelen. Ik probeer goed naar hen te luisteren en hen serieus te nemen. Op die manier ontstaat vanzelf een band met kinderen.
Ik probeer de kinderen zoveel mogelijk overal bij te betrekken. Dat geldt ook voor baby’s.
Het mooie van gastouderopvang vind ik dat je juist door de kleinschaligheid in de gelegenheid bent om je te kunnen aanpassen aan waar de kinderen op dat moment behoefte aan hebben. Om een indruk te krijgen vind je wat foto’s in de galerij “Foto’s van Gastouderopvang Stap voor Stap”. Wil je meer weten of een keer langskomen voor een vrijblijvende kennismaking? Je bent van harte welkom! |