Menu Sluiten

astrid

Doelgroepkinderen en de Haagse gastouders

Posted on 21 september 2019

21 september was een zonnige zaterdag. Het was een mooie eerste herfstdag, maar ook de laatste bijeenkomst van de tweede groep gastouders die scholing ontvingen op het gebied van voorschoolse educatie in de Haagse gastouderopvang.

Weten we het nog? In 2018 startte de gemeente Den Haag, samen met een aantal gastouderbureaus, een pilot om gastouders te betrekken met het bestrijden van taalachterstanden bij de doelgroepkinderen die zij opvangen.

Een aantal Haagse gastouders, die taalarme kinderen in de opvang hadden, kregen van de gemeente Den Haag de kans om te werken met Kiki, Kansen in kinderen om deze kinderen nog beter te kunnen begeleiden. Dit bleek een enorm succes, dus startte er in 2019 een tweede groep en deze werd vandaag gecertificeerd.

Mare Gastouderbureau was aanwezig deze dag en had het privilege deelgenoot te zijn van de creativiteit bij deze gastouders. Van thematafel naar verteltas. Naast hun drukke werkzaamheden, gezinnen en hobby’s weten deze gastouders van elke opvangdag een feestje te maken.

Het leukste waren de verschillen tussen de gastouders. Waar de ene gastouder interactief ging voorlezen met één attribuut, had de andere gastouder het complete boek als thematafel nagebouwd. En beide gastouders konden dit onderbouwen vanuit hun visie puttend uit achterliggende theorie.

Ook deze professionals gaan elke dag weer op een liefdevolle en betrokken manier met taalarme kinderen aan de slag. Ondanks de zware doelgroep zijn ze bezig met maar één ding, hun gastkinderen een goede start geven.

Je zag de groep met elke bijeenkomst groeien in zelfvertrouwen en professionaliteit.

Gemeente Den Haag erkent de positieve bijdrage die gastouders bieden op het gebied van taal en taalvaardigheid bij doelgroepkinderen. Mare wil dit jaar gesprekken aangaan met andere gemeenten in de hoop dat dergelijke trajecten standaard worden in de gastouderopvang.

De keuze voor VE in de gastouderopvang is een logische. Een van de nadelen van VE is het gevaar van een te schoolse setting wat ten koste gaat van de speeltijd van kinderen. Een kleinschalige opvang heeft per definitie een huiselijke omgeving. Binnen de gastouderopvang is er één vast gezicht dat een kind veiligheid en vertrouwen geeft en pas als een kind zich veilig voelt kan het zich ontwikkelen. Ieder kind verdient een goede start en een goede taalontwikkeling is van cruciaal belang in de eerste duizend dagen van een kinderleven.

Wat zou het mooi als we alle gastouders in Nederland deze training konden aanbieden en er geen doelgroepkind meer tussen wal en schip valt.

Ondertussen maken deze gastouders deel uit van de groep gastouders die voor unieke VE opvang in Nederland zorgt, nooit meer te onderschatten.

Gefeliciteerd dames! Jullie zijn kanjers.

Laat een reactie achter