Gastouderopvang versus kleinschalig kindontwikkelingscentrum?
In Amsterdam hadden we een vogelopvang:” De Zwaan”. Daar werden gevangen, gewonde en zieke vogels naar toe gebracht. Zo zijn er ook: knaagdieren opvangplekken, de egel opvang ,Daklozen opvang, asielzoekers opvang, zwerfjongerenopvang….
Iedereen weet waar deze plekken voor bedoeld zijn wié en wat er wordt opgevangen. Duidelijk toch?
Zelfs kinderopvang is duidelijk. Ook al gaf de Heer Peter van Zijl, in zijn blog voor” kinderopvang totaal” al aan dat de naam “kinderopvang” de betekenis daarvan in de hedendaagse vorm onvoldoende dekt. ( helemaal mee eens) maar het is iig duidelijk dat er kinderen worden opgevangen.
Dan kom ik toch een beetje in de knoei met mijn eigen bedrijf.
Ik ben nl als ZZP- er de trotse eigenaar van …. Een gastouderopvang!
Gezien bovenstaande voorbeelden zou het dan waarschijnlijk moeten zijn dat hier gastouders worden opgevangen. En dat is wanneer ik zo om mij heen kijk, toch niet aan de orde…
Wát zegt de naam Gastouderopvang dan wél over de vorm van opvang?
Ik zou willen dat ik een mooie eenduidige omschrijving kon geven wat voor iedere gastouder geld. Op zijn minst een soort basis omschrijving wat de gemiddelde gastouder zou omschrijven. Maar helaas….Het enige wat ()ondanks) de naam duidelijk mag zijn is dat het gaat om de opvang van kinderen die gegeven wordt door gastouders . Wat in de wettelijke omschrijving verder duidelijk wordt: opvang van kinderen in een huiselijke omgeving tegen betaling door gastouders met een minimaal zorg en welzijn niveau 2 diploma.
En dat is het dan….
Nu weet iedereen wát gastouderopvang is. Een oppasadresje voor je kinderen met minimaal opgeleide meestal vrouwen die tegen betaling op je kroost wilt passen terwijl je aan het werk bent… En.. het klopt soms.. het kán zo zijn… En dat is soms ook een bewuste keuze van die gastouder en die vraagouder. En dat mag…. Maar waarin wordt dit duidelijk?
Maar er is ook een hele grote groep gastouders die op een zeer professionele manier opvang én educatie en emotionele veiligheid aangepast op het niveau van hún gastkinderen ( ook al zo,n vreemde term) aanbiedt. Gastouders die vaak hoger zijn opgeleid. Niveau 3, 4 of HBO. Gastouders die uit de kinderopvang, onderwijs of pedagogiek komen en hun hart hebben verloren aan het werken met kinderen in kleinschalige verticale groepen. Waar er nog oog is voor kinderen om werkelijk die ontwikkeling, dat gedrag, die verdrietjes te zien. Die groepsdynamiek, de kleine ruzietjes én zelfbedachte oplossingen. Waar kinderen minder cortisol aanmaken omdat er veel meer rust, en minder stress is. Omdat gastouders hun éigen visie mogen uitdragen van een groene kinderopvang vol met “lose ends “ ontdek materiaal en een grote wilde tuin… Tot de VVE gecertificeerde gastouder die met themas in een tot rijke speel leeromgeving omgebouwde huiskamer haar draai met de kinderen vind. En alle visies daartussen in. Maar waarin wordt dit duidelijk?
Gastouders die zich niét met vergaderingen, toetsen, observatie lijsten, differentiatie lijsten en handelingsplannen, tussentijdse evaluatie, teambespreking, oudergesprekken, verslaglegging hoeven bezig te houden behalve waar zij het zélf nodig vinden want we hebben alles en kunnen alles inzetten.. we zijn nl ook voor een groot deel professionals…. Maar de tijd met en de aandacht voor de kinderen vinden wij belangrijker! Maar waarin wordt dat duidelijk?
Hoe kunnen wij als professionele leidsters van een kleinschalige kinderopvang, of… kinderontwikkelingscentrum??? Of???? Duidelijk maken wié we zijn, wát we zijn en wát wij kunnen en doen, wanneer de naam blijft hangen bij in het wild gevangen en opgesloten gastouders in de gastouderopvang?
Het wordt tijd voor vernieuwing in denken én naam!
Jolanda Vester…
Gastouder????