Wat is een gastouder? Alles over een gastouder!
Wat is een gastouder nu precies en wat doet een gastouder? Deze vraag krijgen wij vaak gesteld. Ben je benieuwd naar wat een gastouder precies is en hoe zij jouw kinderen opvangen? Wil je weten waarom dit concept vroeger populairder was dan kinderopvang en wat de voordelen en nadelen zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina duiken we diep in de wereld van gastouders, leren we alles over hun rol en verantwoordelijkheden, en ontdekken we de verschillen tussen gastouderopvang en kinderdagverblijven.
Wat is een gastouder nou eigenlijk precies? We leggen het je haarfijn uit! Een gastouder werkt of vanuit zijn of haar eigen woning of vanuit de woning van de ouders. In het laatste geval wordt ook vaak gesproken over een nanny. Een gastouder is een warme en vertrouwde plek voor kinderopvang in een huiselijke sfeer. Dit kan zowel bij de gastouder thuis als bij de ouders thuis zijn. Hierbij mogen gastouders maximaal 6 kinderen opvangen, waarvan 5 onder de 4 jaar, 4 onder de 2 jaar en 2 onder de 1 jaar (waarbij eigen kinderen jonger dan 10 ook worden meegeteld). Zelfs vriendjes of vriendinnetjes tot en met 12 jaar van de eigen kinderen tellen mee.
Een gastouder is een professional en moet zich houden aan de eisen van de wet. Dat betekent in het kort het volgende:
- Een gastouder heeft een relevant diploma.
- Een gastouder heeft een recent EHBO certificaat speciaal gericht op kinderen.
- De gastouder, eventuele volwassen huisgenoten en/of mensen die regelmatig over de vloer komen bij de gastouder, hebben allemaal een Verklaring Omtrent het Gedrag en staan geregistreerd in het Personenregister Kinderopvang.
- Een gastouder werkt volgens het pedagogisch beleidsplan van het gastouderbureau.
Wat doet een gastouder?
Een gastouder is een gediplomeerde pedagogisch professional die kinderen liefdevol verzorgt en hun ontwikkeling stimuleert. Ze voelen precies aan wat de kinderen nodig hebben en sturen bij waar nodig. Een gastouder vervult een vergelijkbare rol als de ouders zelf. Ze houden zich aan de vier pedagogische basisdoelen van Marianne Riksen Walraven.
Elke gastouder van Mare werkt volgens ons pedagogisch beleidsplan. Dit is een document die met veel zorg is opgesteld en waarin de volgende vier ontwikkelingsdoelen centraal staan:
Emotionele veiligheid bieden
De gastouder zorgt ervoor dat jouw kindje zich veilig en geborgen voelt. Dat kan door actief luisteren en kijken naar het kind. Waar heeft het behoefte aan? Het kan ook door het bieden van structuur in de dag. Als een kind weet wat er gaat komen, geeft dat rust. Maar het kan ook door het stellen van grenzen. Door duidelijke regels in de opvang, weet een kind wat wel en niet mag en kan het binnen die grenzen zorgeloos op ontdekkingstocht gaan.
Persoonlijke kwaliteiten bevorderen
De gastouder daagt jouw kindje uit om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen op diverse gebieden (motorisch, cognitief, creatief, etc.), zoals het aanbieden van uitdagende puzzels of het zelf aantrekken van de jas. Dit bevordert de zelfredzaamheid. Bovendien is er een online bibliotheek in Mare waar zowel de gastouder als jij gratis toegang toe hebben. Deze bibliotheek biedt allerlei activiteiten aan voor verschillende leeftijden, gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van je kind.
Sociale kwaliteiten bevorderen
De gastouder begeleidt jouw kindje in de communicatie met anderen zodat het steeds meer sociale vaardigheden opdoet. Dat kan bijvoorbeeld door het leren ‘samen spelen, samen delen’. Of door het leren hoe je een ruzie kunt oplossen. De gastouder observeert hoe jouw kind omgaat met anderen en stuurt bij waar nodig.
Normen en waarden overbrengen
De gastouder brengt jouw kindje normen en waarden bij. Hierbij hoort ook de ontwikkeling van een moreel besef. Wat hoort wel en wat hoort niet? De gastouder geeft hierin het goede voorbeeld. Jouw kindje leert respect te hebben voor anderen en dat andere mensen soms andere gewoontes hebben dan dat hij of zij gewend is.
Verschil gastouder aan huis (nanny) en oppas
Een gastouder is dus niet zomaar een oppas, maar een echte professional. Een gastouder heeft van het gastouder zijn zijn/haar werk gemaakt en moet daarvoor moet voldoen aan strenge criteria. De overheid stelt namelijk een aantal eisen aan een erkende gastouder. In tegenstelling tot gastouders hebben oppassers meestal geen professionele achtergrond. Vaak zijn het scholieren of studenten die naast hun school of studie graag een aantal uurtjes oppassen om een zakcentje te verdienen.
Een nanny is eigenlijk de meest luxe vorm van opvang. De routine van thuis kan gewoon doorgaan. De nanny komt bij je thuis en neemt het van je over. Ze doet je baby in bad of brengt de kinderen naar school. ’s Middags haalt ze ze weer op en worden ze naar de sportclub gebracht. Ook kan de nanny kleine huishoudelijke klusjes op zich nemen zoals het avondeten voorbereiden.
Er een aantal belangrijke dingen waar een gastouder aan moet voldoen en die een oppas niet hoeft te hebben.
- Een diploma van de lijst van de overheid zoals bijvoorbeeld Helpende Zorg en Welzijn, Verpleegkunde of Pabo.
- Een gastouder moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en worden continu gescreend door hun registratie in het Personenregister Kinderopvang.
- Een gastouder moet een EHBO-certificaat voor kinderen hebben.
Omdat een gastouder bij jou thuis werkt, wordt je huis gezien als een officiële opvang locatie en deze moet daarom voldoen aan bepaalde eisen zoals:
- Er moet een brandmelder aanwezig zijn.
- Veilige opvangruimtes voor zowel kind als gastouder.
- Hygiëne en netheid, de opvang locatie moet schoon en hygiënisch zijn.
- Rookvrije omgeving, de opvang locatie moet te allen tijde rookvrij zijn.
- Rookvrije omgeving, de opvang locatie moet te allen tijde rookvrij zijn.
Wat is het verschil tussen een gastouder en een kinderdagverblijf?
Gastouderopvang:
Stel je voor: een gezellige, kleinschalige plek waar jouw kind zich helemaal thuis voelt. Dat is gastouderopvang in een notendop! Een gastouderopvang biedt een kleinschalige vorm van opvang in kleine groepjes. Daardoor hebben kinderen minder last van te veel prikkels en is er meer individuele aandacht voor je kind. Vooral voor baby’s is een gastouder vaak een betere oplossing dan een kinderdagverblijf. Niet alleen is gastouderopvang voordeliger dan een kinderdagverblijf, maar je hebt ook recht op kinderopvangtoeslag. Vaak neem je bij een kinderdagverblijf ook een dag af terwijl de gastouder per uur wordt betaald.
Vaak zijn gastouders flexibeler dan een kinderdagverblijf en biedt het de flexibiliteit waar je naar verlangt. Afhankelijk van de gastouder kan er ook in de avonden of weekenden worden opgevangen. En weet je wat het nog beter maakt?Als je een keer te laat bent om je kind op te halen, zijn gastouders meestal begripvoller dan een kinderdagverblijf. Waarbij het, in tegenstelling tot een kinderdagverblijf, zelfs kan uitlopen tot een boete.
Kinderdagverblijf:
Een kinderopvang is daarentegen opvang in grotere groepen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Doordat de groepen groter zijn, komt je kind meer in contact met zowel volwassenen als kinderen en zijn er meerdere leidsters aanwezig op de groep.
De groepsgrootte kan variëren, maar heeft wel een maximum van 16 kinderen en is daarom ook een goede voorbereiding op school. Maar ligt het uurtarief hoger en er is minder flexibiliteit. Er is wel makkelijker vervanging op de groep, maar dat geeft dan ook wel weer wisselende gezichten van de leidsters van de groep.
Voor- en nadelen van een gastouder
Wij vinden natuurlijk gastouderopvang de beste vorm van opvang. Maar ook uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen het leuker en fijner vinden in de gastouderopvang. De band tussen de professional en kind is sterker in de gastouderopvang en kinderen ervaren minder stress. De persoonlijke aandacht en zorg die ze ontvangen van hun gastouders geven jouw kinderen een gevoel van veiligheid en vertrouwen, waardoor zij zich op hun gemak voelen en zich vrij kunnen ontwikkelen. Laten we eens kijken naar enkele van de geweldige redenen waarom gastouderopvang een glimlach op je gezicht kan toveren!
Voordelen:
- Veel individuele aandacht voor het kind.
- Ouders kunnen zelf een gastouder kiezen waarmee ze een klik hebben.
- Kleine groepen, minder prikkels en een vaste omgeving.
- Professionele kinderopvang gecontroleerd door kundige medewerkers van Mare Gastouderbureau.
- Over het algemeen goedkoper dan andere vormen van kinderopvang.
- Flexibele opvangmogelijkheden die aansluiten bij de behoeften van ouders.
- Opvang op maat voor elk gezin.
Nadelen
- Continuïteit kan een uitdaging zijn als de gastouder ziek is, maar oplossingen worden vaak aangeboden door gastouderbureaus.
- Sociale controle kan een zorgpunt zijn doordat een gastouder alleen met de kinderen werkt, maar strikte protocollen waarborgen de veiligheid.
- Minder speelkameraadjes vanwege kleinere groepen, maar dit biedt ook kansen voor diepe vriendschappen en verbondenheid tussen kinderen.
Wat kost een gastouder?
Gastouders die kinderen in hun eigen huis opvangen, hebben de vrijheid om hun uurtarief zelf vast te stellen. Over het algemeen varieert dit tarief tussen de € 7,00 en € 7,50 per kind per uur. Sommige gastouders kunnen echter een hoger uurtarief hanteren, gebaseerd op factoren zoals hun opleidingsniveau, werkervaring, de locatie en grootte van de opvang locatie, of het aanbieden van extra diensten, zoals een VVE-programma of het werken in thema’s.
Als een gastouder bij jou thuis werkt, de nanny, heeft hij of zij recht op minimaal het landelijke minimumloon. Als de gastouder niet meer dan drie dagen per week oppast, valt dit onder de Regeling dienstverlening aan huis. Deze regeling maakt het mogelijk om de gastouder in dienst te nemen zonder werkgeverslasten. Dit betekent onder andere dat je geen loonheffingen hoeft af te dragen en geen ontslagvergunning nodig hebt om het contract te beëindigen. Het is echter belangrijk om te weten dat de gastouder nog steeds recht heeft op bepaalde zaken, zoals doorbetaling tijdens ziekte en vakanties.
De kosten voor gastouderopvang bestaan altijd uit twee delen. Aan ons als gastouderbureau betaal je € 49,25 per maand ongeacht het aantal kinderen en het aantal uur dat je afneemt. Daarnaast betaal je een uurtarief aan de gastouder zelf. Het exacte uurtarief verschilt per gastouder.
Bij Mare wordt de gehele facturatie verzorgd. Mare gastouderbureau maakt gebruik van een gebruiksvriendelijk online tijdsregistratiesysteem, waarin de gastouder de uren invult waarop jouw kindje aanwezig is geweest. Na jouw goedkeuring van deze uren, ontvang je een factuur. Deze factuur betaal je aan Mare, waarna het gastouderbureau op een vaste dag de gastouder uitbetaalt.
Als je werkt of studeert, kom je mogelijk in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang vanuit de overheid. De hoogte van deze toeslag hangt af van je inkomen. Het is raadzaam om meer informatie hierover te vinden op de website van de Belastingdienst of om een proefberekening te maken, zodat je precies weet waar je recht op hebt.
Kortom, de kosten van gastouderopvang kunnen variëren op basis van verschillende factoren en een belangrijk deel van de kosten wordt bepaald door het uurtarief van de gastouder. Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van je rechten en de mogelijke kinderopvangtoeslag om de financiële lasten te verlichten.
Waar vind je een gastouder?
Je hebt de keuze voor gastouderopvang gemaakt. Nu nog een leuke gastouder vinden bij jou in de buurt! Maar hoe? Je kunt op onze website zelf alvast een kijkje nemen in onze gastouderdatabase. Wie weet vind je direct al een potentiële gastouder! Maar wij helpen je natuurlijk graag met je zoektocht. Niet al onze gastouders staan in de gastouderdatabase. We zullen dus allereerst nagaan of er nog meer gastouders van Mare in de buurt zijn die
beschikbaar zijn op jouw gewenste dagen en tijden.
Is er niemand beschikbaar? Dan gaat onze zoektocht verder. Wij hebben namelijk naast de gastouders die bij ons aangesloten zijn een nog veel groter netwerk van gastouders die graag met ons samenwerking. En in het Landelijk Register Kinderopvang staan alle gastouders van Nederland! Wij kunnen contact met hen opnemen en vragen of ze beschikbaar zijn. Ook zijn er tal van onafhankelijke websites waar gastouders en vraaggezinnen elkaar kunnen vinden en waar wij ook een profiel hebben.
Waar moet je opletten bij een goede gastouder?
Voordat je een gastouder kiest, is het belangrijk om goed na te denken over je eigen wensen en eisen. Denk bijvoorbeeld na of je het goed vindt als de gastouder huisdieren heeft, en wie er allemaal bij de gastouder wonen en thuis zijn tijdens de opvang. Vraag ook of de kinderen vaak naar buiten gaan en wat de brengtijden zijn.
Een ander belangrijk punt is het dagritme van de gastouder. Vraag hoe haar dag eruitziet en of ze een pedagogisch werkplan heeft waarin ze haar visie op de opvang beschrijft. Dit kan je helpen te bepalen of de opvangstijl van de gastouder goed aansluit bij wat jij voor je kind wenst.
Het is verstandig om altijd om referenties te vragen. Op die manier kun je ervaringen van andere ouders met de gastouder horen en krijg je een beter beeld van de kwaliteit van de opvang.
Verder is het van belang om te controleren of de gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau. Neem contact op met het bureau om te verifiëren of de gastouder geregistreerd is en aan alle eisen voldoet. Een geregistreerde gastouder heeft altijd een EHBO-certificaat en is geregistreerd in het personenregister.
Bij Mare staat een bemiddelingsmedewerker altijd voor je klaar om te helpen bij het gehele proces. Deze medewerker begeleidt je stap voor stap bij het kiezen van een goede gastouder die aan jouw wensen en eisen voldoet. Zodra je een geschikte gastouder hebt gevonden en een eerste kennismaking hebt gehad, zal er een koppelingsgesprek plaatsvinden op de opvang locatie. Tijdens dit gesprek zal ze aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en alle vragen worden beantwoord en dat de contracten goed worden opgesteld.
Het kiezen van een goede gastouder is een belangrijke beslissing, en het is heel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je de opvang voor je kind regelt. Neem de tijd om alles goed te onderzoeken en stel gerust alle vragen die je hebt, zodat je met een gerust hart je kind aan de zorg van de gastouder kunt toevertrouwen.